Att ta betalt för kunskap.

Varför är det så fult i Sverige att ta betalt för kunskap?
Varför sticker det så i ögonen på vissa att man inte ger bort all sin kunskap gratis?

20140617-081920-29960486.jpg
Det kan inte undgått er att Kostdoktorn lagt till en betaltjänst på sin sida. Som bla innehåller kvalitativa videoföreläsningar. En sida som kostar 79kr i månaden utan bindningstid, dessutom. Pröva på månad gratis.

Det kommer alltid vara delade åsikter när betaltjänster dyker upp inom något som tidigare varit gratis. Men nu är ju så fallet att allt som tidigare varit gratis kommer att fortsätta vara gratis.

Vi som jobbar med kost förväntas dela ut kunskap till höger och vänster och hjälper man inte till är man dryg. Det handlar mycket om att bidra till folkhälsan och vi är många “kostmänniskor” som jobbar mycket ideellt just för att hälsan hos andra är den stora vinsten. Jag ser inte problemet i en betaltjänst, för de som vill. Givetvis ska även team kostdoktorn (precis som vilken annan människa och arbetare) kunna ta ut en lön, ha tak över huvudet och ställa mat på bordet.

Men det är ju tyvärr alltid så, gratis är gott och förändringar skrämmer många.

Skulle man gå separat på dessa föreläsningar som nu finns på video skulle ni betala betydligt mycket mer.

Går ni till jobbet ideellt?

Fotografering är ett annat sånt här yrke. Tro mig, jag vet. Det ska fotas gratis här och där och ingen sätter värde i tid eller engagemang.

Att kalla Kostdoktorn girig är riktigt fult. Jag må inte dela alla hans åsikter och inte heller sätter jag honom på en pedistal som nån slags kostgud som många gör. Men diskussionen om pengar och att betala för tjänster, det berör mig lite faktiskt.

Varför tror många svenskar (ja oftast svenskar) att saker ska vara gratis för alltid. Ju billigare, ju bättre! Är vi så bortskämda?

Advertisements

9 thoughts on “Att ta betalt för kunskap.

 1. Kostdoktorn tänker inte ta betalt för kunskap. Kunskapen har han delat med sig i flera år. Det är arbetet och kostnaderna han och andra lägger ner han tänker ta betalt för, eller snarare sin förlorade arbetsinkomst från sitt andra jobb. Detta är en avsevärd skillnad.

  • Ja det stämmer ju givetvis. Fast å andra sidan är det ju “kunskap” som säljs i och med föreläsningarna osv.
   Inte bara specifikt hans egen utan mångas. Men givetvis ska man kunna tjäna pengar på som blogg/bloggverksamhet.

 2. Det är dessutom så att det som tidigare varit gratis fortsätter att vara gratis, dvs hans blogg som ska fortsätta som förut. Betaltjänsten är ett tillägg till denna.

 3. Håller med dig fullständigt! Det är ingen som kan jobba helt gratis. Det går inte! Och 79kr/mån är inte dyrt. Har man inte detta över var månad. Då ska man nog se över sin ekonomi. 😆.
  ❤️

 4. Hej,
  Jag betalar gärna 79:-/mån inga problem.Det jag undrar är, om en månad är gratis vad är de 9:- som är draget??
  MvH Inga-Britt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s