Jag avstår.

20140523-100747.jpg

Varje soluppgång ger en ny dag. Varje ny dag ger en möjlighet. Varje möjlighet ger tid att uppskatta livet.

Lika mycket som jag förespråkar naturligt artegen kost lika mycket tar jag avstånd från en nästintill enbart fettbaserad kost, vikthets eller ej och lika mycket avstår jag från substitut.

Med substitut menar jag att man letar och byter ut gamla varor och vanor mot nya liknande istället för att finna ett sätt att bli av med dem. Om inte annat att se problemet man hade i vitögat, inte göda det med nya “godkända” ofta tillsatsfulla varor.

Socker byts ut mot sötningsmedel utan att man blinkar. Mjöl byts ut mot nötmjöl i samma utsträckning man åt mjölbaserad mat tidigare, innan kostomläggning.
Vanlig läsk byts ut mot zero, light eller celsius.
Chokladbars, kakor osv byts ut mot bla questbars.

Har man nu bytt det ursprungliga problemet mot ett annat?

Var låg felet i hälsan, vikten, sjukdomen tidigare?
Göder du ett mindre bra beteende på ett nu “godkänt” sätt istället?

Jag ser hela tiden frågor på forum där människor undrar varför de inte går ner i vikt, varför de inte är bättre i magen och sen får man som svar när någon (eller jag själv för den delen) försöker hjälpa att de kan minsann inte vara utan läsk, bröd och chokladkakor. Det är ju så bra att alternativ finns.

Ja. Det är bra att alternativ finns men det är också viktigt att äta med måtta om man vill ha resultat. Vikt, sjukdom eller bara hälsa. Oavsett.

Ibland. Ofta. Nästan alltid. Ligger ett beteende i grunden till det här. Ett beteende som kanske inte är vad det borde. Ett som tär på dig. Du vet det. Eller så kommer det klarna för dig.
Eller så mår du helt fantastisk med att stoppa i dig artificiella saker.

Stevia är inte ett naturligt sötningsmedel. Bladet ja, det “rusframkallande” bladet som är förbjudet. Men inte det sätt det framställs till vitt pulver. Inga substitutsötningsmedel är naturliga.

Honung är naturligt. Det enda vi har utöver bär (om man vill söta med det).
Många tror att eftersom honung har ett högt GI så är det big no no. Men själva verket, har ett sötningsmedel oroväckande lågt GI, så blir det riktigt tufft för levern att omvandla och kan vara skadligt. Ren fruktos tillexempel är svårt för kroppen att bearbeta och omvandla, det värsta.

Givetvis om du äter paleo så kan du ju söta med frukt. Men inom LCHF-ramen faller det bort.

Om man kritiserar eller frågar någon med ett trasigt ätbeteende något som inte i deras värld stämmer. Så får man ofta, nästan alltid, en aggressiv respons. Att så är det minsann inte alls och mothugg, ursäkter, förklaringar skapas. Kan det liknas med ett annat beroende? Alkoholism? Droger? Rökning?
När man trampar i getingboet.

Inte erbjuder man en alkoholist en light variant av alkohol? Inte erbjuder man en heroinmissbrukare kokain istället eller lite mindre……. Och många rökare byter ut problemet genom att börja snusa istället……..

En sockerberoende byter ut mot “godkända” sötningsmedel istället?
Är inte det lika illa?

17 thoughts on “Jag avstår.

 1. WORD! De sista raderna kunde varit mina egna.

  Det är svårt att bryta ett mönster, jag har nyligen spräckt årsgränsen för mitt lågkolhydratsätande och nått en platå i min viktminskning. Jag har på mina ställen ersatt mjöl. Sötningsmedel & läsk är inte, och har aldrig varit, min grej. Men mackomanen & pastagrisen har varit svårtystade. I och med att lågkolhydratsätande blivit en del av min vardag så har jag börjat experimentera med ersättning som mungbönspasta & baka m mandelmjöl eller pofiber. Jag har också slutat att gå ner i vikt, men går inte upp. MEN det är ju NER jag vill. Typ 15 kg till. Men då “måste” jag ju rannsaka mig själv! Det är väl där problemet med andra människors “aggressioner” ligger. En frustration över att vi vet vad “vi gör fel” men vi är så in i bomben ovilliga att avstå det.

  Var och en blir salig på sin tro och man måste följa sin egen. Jag går mer & mer tillbaka till där jag började min lågkolhydratsresa (har aldrig avstått mejeri) men eftersom jag vet vilka konsekvenser (avseende viktminskningen) mitt val av mat får så väljer jag själv om jag vill “festa loss” på lite “pasta” eller en “macka” vilket jag gör kanske varannan vecka. Men även om jag gjorde det varje dag och fortsatte att stå still i vikt så hade det varit ett av mig medvetet val.

  Jag vägrar späka mig åt något håll, med vare sig svält eller fettbombning, jag vill ha en lättare, hälsosam och varaktig livsstil.

  Ha en skön helg…en av de sista som fröken Bergendahl 🙂

  • Härligt att höra Cina! Det finns liksom inte rätt eller fel, man får ju se till sig själv vad som är rätt för sig 🙂
   Anledningen till mins inlägg är att uppmärksamma folk och samtidigt vara sann med vad jag står för. Inte peka finger utan upplysa.
   Jag äter själv skräp ibland, läsk dricker jag dock inte. Men jag, precis som du, vet ju konsekvenserna 🙂
   Oooohhh nu när du säger det så, så låter det så verkligt! ❤️ kramar

   • Såg precis på insta att du är möhippenappad!!! Ha så kul!!! Ja, jag förstod OCH uppfattade att det inte var några pekpinnar från dig. Jag har “förfärats” (en lätt överdrift) över den senaste tidens fettbombningar på div sociala medier. Jag har tom lyckats bli irriterad själv, tro mig när jag säger att jag inte är den lättirriterade typen, när jag fått rådet att försöka igen med fettkaffe när jag replikerade att jag tyckte det var vedervärdigt. Varför ska jag ens försöka trycka i mig nåt äckligt som får mig illamående? Då kan jag ju lika gärna köra pulverdiet och må illa av hunger 😉 Jag replikerade åter att jag väljer att äta mitt fett istället. Att göra det som är NATURLIGT för kroppen.

    Nåväl, ha en strålande dag

    Kram

   • Härligt! Fler och fler kommer inse en vacker dag, bara att köra sitt eget och vänta ut. Det är inte hållbart i längden och inte att byta ut måltider mot drickbartfett heller. Frågan är bara hur många som mår sämre innan vi är där.

    Haha jaaaa jag han knappt ens vakna när de rusade in! Kram

 2. Det är så skönt att du och Anna Hallén ger mig bra referensramar att hålla mig till och tror på naturlig kost utan all fettbombning och substitut.
  Tack

  • Tack ❤️ det betyder mycket!
   Jag är ju skolad av Anna och valde henne med omsorg framför andra utbildningar, just för att hennes tänk passade mig så bra 🙂 kram

 3. Jo det är precis så det är! Men man ser mellan fingrarna. Vill inte erkänna sitt beroende. Jag har erkänt för mig själv att jag är missbrukare av socker. Det är en del i min process, nästa del där jag är nu, är att bli ‘nykter, hålla mig ‘nykter’ och lära mig leva så. Det gör jag genom så naturlig kost som möjligt och en balans mellan fett, protein och kolhydrater. Jag tycker att jag lärt mig höra vad kroppen vill på ett bättre sätt och jag försöker att verkligen lyssna nu. Tack för att du vågar sticka ut hakan!

  • Men vad skönt ❤️ all lycka till och det kommer gå så bra ska du se!
   Och tack, det är såna här kommentarer som gör att man orkar sticka ut lite kram

 4. Jo visst är det så. Jag känner att jag mår MYCKET bättre och har mindre sug sen jag slutade med mandelmjöl och sötningsmedel. Jag ska erkänna att jag dricker cola light, ibland men inte alls i samma utsträckning som innan!
  Tack för bra inlägg ♡

  @lchfkost

  • Det är inget fel i att dricka ibland 🙂 man måste göra det som är bäst för en själv.
   Just mandelmjöl är ju riktigt lurigt 🙂
   Tack vännen för fin feedback ❤️ kram och önskar dig en fin helg!

 5. Jag kan ärligt säga att jag substitutar en hel del. Spaghettin har bytts till shirataki-nudlar, och det går åt en del sötningsmedel (fast inte i närheten lika mycket som jag gjorde av med socker förut).

  Jag tror att för vissa, mig själv inräknat, är det ett så pass stort kliv att gå ifrån allt sött och alla gamla invanda maträtter, att det nästan känns lite skrämmande. Överväldigande, liksom. Men det är ju nånting som man måste jobba med varje dag, lite som din alkoholist-liknelse.

  Och för min egen del så trivs jag rätt bra med substituten. Att inte hela tiden behöva göra nya recept i huvudet när man handlar. Och jag vet att det här är som att svära i kyrkan, men ibland blir jag så förjordat trött på grönsaker. Samma grönsaker, året om. Vet du. Ibland saknar jag riktig spaghetti, eller som nu till sommaren – färskpotatis. Son of a b—h vad jag saknar färskpotatis 😀

  Jag tror det handlar mycket om balans. Vill man gå ner i vikt så måste man rannsaka sig själv ordentligt och se vad man är villig att göra annorlunda. Hur långt man är villig att gå. För vissa räcker det med väldigt lite. För andra krävs en större ansträngning. Och jag saknar färskpotatisen, men jag saknar inte mina 15 extrakilon.

  • Men fasen vad skönt att du skriver som det är 🙂
   Jag saknar pasta ngt fruktansvärt ibland men har inte hittat ngt som jag kan likna det med, tål verkligen inte smak eller lukt av shiratakinudlar och tyvärr är mungbönspastan full av soya.

   Färskpotatis vet du va har mkt lägre stärkelse än vanlig potatis 🙂 och kan liknas ibland lite som en rotfrukt som man kan äta då och då 🙂 , så njut du av färskpotatis då och då med smör, gräddfil och gräslök kanske 🙂 det tänker jag göra! 🙂

   • Shirataki-nudlarna luktar och smakar perkele om man inte sköljer noga, samt kokar dom i nån minut i lättsaltat vatten. Sen ner i wok eller köttfärssås så dom tar smak från den. Annars hade jag nog inte heller fixat att äta dom 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s