Att normalisera det onormala?

Vad är normalt och vad är onormalt?
Normaliseras nu det onormala?

Någonstans mitt i den här kostvinden som blåser åt olika håll så måste jag vara sann mot mig själv, mot min kropp och framför allt mot dem som kommer till mig för att få hjälp.

Som jag hade anat så blåste det här inlägget upp. Det cirkulerade, delades och lästes här och var och som alltid råder delade åsikter. Det är som att trampa i ett getingbo med 50 000 klick när man publicerar något som inte faller alla i smaken. Man vet inte var eller om man blir stucken.

Nu är jag inte allergisk för fem öre och har under årens lopp skaffat mig ganska mycket skinn på näsan och jag har kunskap att luta mig mot.

Jag är inte fetträdd, jag är ingen som LCHF:at lite granna och jag är inte obildad eller outbildad. Nej, jag har inte medicinsk utbildning, jag är inte läkare eller forskare som någon undrade igår. Såna frågor som jag som förespråkar en balanserad kost får.
Får de andra samma frågor eller är allt okej så länge man badar i fett?
Hmm… Det var liksom inte kontentan av inlägget. Jag har ett arkiv om man vill veta mer.

Vi har ett samhälle som lider av fettma. Ett samhälle som lider av för stor socker- och glutenkonsumtion, för mycket transfetter. Ett samhälle där det är svårt att få grepp om vad som är normalt och inte normalt. Ett samhälle som är fullt av autoimmuna sjukdomar och med en gråzon av människor som inte heller kommer få godkända “sjukdomar” inom vården och den hjälp de behöver. (Håll utkik efter Anna Halléns bok Gnisselzonen).

Vi har ett samhälle där media och “vanligt” fölk tror att LCHF är att bara äta bacon, dricka grädde ur förpackning och äta bregott med sked.
Är det den bilden vi vill att andra ska ha? Nu har de ju fett på sin kvarn så att säga.

Hur förklarar man för sina barn att idag äter inte mamma/pappa, idag äter mamma/pappa bara fett med en liiiiiten del protein, idag äter bara mamma/pappa en gång?
Hur förklarar man för barnen att äta en balanserad nyttig kost när man inte föregår med samma exempel?

Mättat fett är bra, det bästa. Det påverkar inte kolesterolet på det sättet som “myten” säger och inte heller blir man fet av fett i sig självt. Det hjälper att stabilisera blodsockret, insulinproduktion osv förutsatt att man äter en glutenfri och sockerfri kost, det gynnar fettförbränningen m.m Det finns hur många fördelar som helst med fett.

Kommer ni ihåg Banan/Ananasdieten….? Som slutade i såna näringsbrister att man sedan var tvungna att lägga in i all information gällande kosten/bantningsmetoden att man bör ta tillskott för att komplettera… Är vi där nu igen? Fast med en redan naturligt artegen kost?

20140521-080302.jpg
Foto: Anna Larsson

Att äta mat i artegen form och mängd.
Att äta en balanserad kost.
Att hålla ett stabilt blodsocker.
Att inte skapa oss brister.
Att äta oss till ursprungsvikt.
Att äta oss friska.

Känns det logiskt och normalt att behöva kompensera utebliven näring genom att äta tillskott? Näring, vitaminer och mineraler vi som sagt till större delen kan få i oss av en balanserad kost?
Är det normalt att nästan helt utesluta näringskällor. Till priset av vad? Brister och en smalare midja?

Till dig som inte läst här förr. Jag har bantat. Jag har skapat brister. Jag har en historia. Jag har lärt mig äta. Jag har hittat en för mig balanserad kost. Jag har sedan mina graviditeter gått ner nästan 35kg men jag har inte tummat på mina kostprinciper.

Jag fick kommentaren i går i ett forum att bara för att jag är “klar” med min viktminskning så har jag ingen rätt att yttra mig. Det har jag visst det.
Så länge som jag är kostrådgivare, mamma och människa så har jag all rätt i världen att yttra mig och dela mina åsikter och så länge som jag bloggar så tänker jag göra det. Om du håller med eller inte det står för dig. Vad som är rätt för mig är naturligtvis inte säkert att det är rätt för dig och tvärtom.

Jag och många andra underbara Kostrådgivare, tillsammans med vården (där vi inte räcker till eller kan tillräckligt) får lappa ihop människor till höger och vänster som hoppar på de senaste experimenten och hyperna. Ska det behöva vara så?

Jag förtydligar. Någon som har ett rubbat ätbeteende och som triggas av allt kan självklart ha till fördel att äta en till nästan 100% fettdriven kost, tillsammans med mental bearbetning. Likaså någon som har en autoimmun sjukdom.

Men att använda det på rätt sätt och rätt syfte är skillnad från att hoppa på senaste tåget, precis som 5:2 hypen för ett tag sedan. Många som hoppar på har inte kunskapen som krävs och snart dyker problemen upp med posten.
Många ser tyvärr bara att det “utlovas” en snyggare slankare kropp.

Det är din skyldighet att läsa på innan du gör något med din kropp. Precis som man läser och dyker över allt när man precis skaffat barn osv.

Jag hoppas du är sann mot dig själv ❤️

17 thoughts on “Att normalisera det onormala?

 1. Mår faktiskt illa då jag märker hur en redan helt viktstörd med glada tillrop hetsar många in i samma viktstördhet som sig själv. Hur vågar man?
  Håller helt med dig på vad du skriver i detta inlägg. Tack.

  • Om du menar mig när du skriver så tänker jag besvara:) Jag lägger mina kostråd i gruppen på bland annat Martina Johanssons råd. Hon är forskare inom biokemi och sväljer inte allt hon läser- bara för att det står i någon bok någon har skrivit i en speciell matkurs – hon reder ut begreppet och tar reda på grunden. LCHF såg ut så här från början. Det finns människor, som ex Sten Sture Skaldeman och Margareta Lundström som ätit såhär i 15 år och mår bra på det. När ska dom falla ner å dö? Det enda vi inte får i oss näringsmässigt är C-vitamin, vilket löses med en bit paprika. Vi ÄTER grönsaker – allt annat är en myt ni svalt. Jag levde såhär i 3 år och gick ner 80 kilo på det. Så jag undrar – när ska jag, Sten och Margareta helt plötsligt må sämre? När ska vi falla pladask ner å dö? Jag har provat att äta liberal LCHF i 1 år och gått upp 7,5 kg på det. Nu går jag tillbaka till GI-NOLL för att ta mina sista 25 kilo. Är det inte farligare för mig att släpa på 25 kilos övervikt än att äta GI-noll ett par månader? Varför ska det bli ett sånt stohej över detta? Jag trivs superbra och fattar inte själva grejen. Om inte mitt sockertroll kan hantera hallon och nötter, VARFÖR måste jag då KÄMPA och FIGHTAS med det varje jäkla dag när det finns ett annat alternativ där min kropp är helt luuugn och jag får leva ifred utan mitt sockertroll? Varför hoppar alla på mig när jag äntligen känner lugn och frid i min kropp efter 1 år på liberal LCHF? Låt mig och mina VUXNA medlemmar göra vår grej – alla kan väll ta sina egna beslut? Och var är det skon klämmer? Att vi får resultat OCH vara mätta och lugna samtidigt? Herregud…..

   • Som sagt i förra kommentaren.
    Eftersom du läser min blogg regelbundet så vet du bland annat att jag haft klienter som fått riktiga problem, där är grunden till mina observationer och mina åsikter.
    Dessutom kan du se i kommentarerna på tidigare inlägg där bla en modig tjej förklarat precis vad jag tagit upp.
    Jag går inte emot er. Jag väljer bara min egen väg och vad som känns rätt i mitt hjärta precis som jag vet att du gör med ditt. Kram

 2. Hejsan. Är ny här. Fantastiskt. Har använt mig av LCHF och gått ner 15.5 cm runt midjan och 9 kilo på ett halvår. Perfekt. Glad att jag hittade din sida. Vill äta en kost som gör att jag får i mig alla näringsämnen jag behöver. Många har som du säger varnat mig för LCHF pga. det de hört. Jag vill förspråka en ett LCHF som inte skrämmer folk. En medfödd underfunktion på sköldkörteln gör att jag inte kan lattja för mycket heller. Det vore ju fantastiskt om jag slapp ha hela medicinskåpet fullt med näringstillskott. Då är nåt fel. Tack för dina kloka ord. Ulrica S Broman.

  • Men vad härligt att höra! Vad glad jag blir att du hittat ditt sätt. Suck, varnad blir man alltid. Eller ja, jag har nog haft tur. Ingen av mina nära har kritiserat eller ifrågasatt.
   Vad kul att du trivs här! Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s