LCHF-Grunden?

Vems “grund” och back to basic är rätt?

Vi har William Banting som var den allra första med att dra ner på kolhydraterna. Sen har vi Atkins och i Sverige har vi väl Skaldeman antar jag.
Fast Anna Hallén passar mig mer. Jag kan ju bara prata utefter mina erfarenheter, observationer och min kunskap. Så om du tycker att annat passar dig och det är rätt för dig, så återigen, det enda rådet jag har som jag hoppas du tar på allvar är: Tänk igenom varför du väljer att äta som du gör.

Min grund är ursprunget. Jag försöker gå så långt bak det finns belägg för. ARTEGET.
Det är back to basic för mig. Att gå tillbaka till ursprunget som vi åt för många herrans år sedan. Innan alla autoimmuna sjukdomar fanns utspridda på det sätt det finns nu. När fettma inte var ett problem.
När vi åt säsongsbetonat och för dagen.
Innan spannmål och socker kom in i bilden. När vi åt naturliga fetter.

För i min värld så fanns det inte smör, majonäs eller bearnaise då. Utan man använde sig av naturliga fettkällor. Fisk, lard (köttfett, heter det så på svenska?) talg (nöttfett) (i begränsad mängd) osv.
Vi badade inte i fett, för det var en lyxvara. Utan vi åt helt enkelt naturlig mat och om man ska tro forskningar så mådde människan förjädrans bra då. Precis som jag gör nu med många andra.

Jag vet att många vill gå ner i vikt och att det är det man strävar efter. Jag har varit där. Och lyckats (som många säger). Men jag har ALDRIG tummat på mina principer med artegen kost. Men jag har under resan varit väl medveten om mina brister och ätbeteenden och tankar.
Jag har trots mina principer ätit en ketogen kost. Utan att vräka i mig fett. Jag äter helt enkelt en lagom mängd fett för mig.

Så nu. Nu kan jag inte hjälpa att fundera på om jag ska göra som Anna Hallén, att lämna bokstäverna bakom mig. För en del “varianter”, “metoder” och “dieter” inom det här vill jag inte förknippas med, vare sig personligt eller företagsmässigt.

Jag vill kunna stå för något helhjärtat.
Precis som att jag inte förespråkar Nutrilett eller Viktväktarna.

Advertisements

8 thoughts on “LCHF-Grunden?

 1. Det är talg som nötfettet heter 🙂 Jag tillhör dem som äter mycket fett från kött och fisk/skaldjur, ägg och även lägger till en hel del smör eftersom jag tagit bort det mesta av övriga mjölkprodukter. Kaloriintaget blir härmed högt, men min 178 cm långa och storvuxna kropp mår väl av det. Min värk och trötthet håller sig borta bättre på rejält fet mat, märker direkt om jag fått i mig en för liten dos en dag eller ätit för hög mängd kolhydrater. Experimenterat en hel del vad som passar bäst för mig under mina 5 år med naturlig mat. Jag äter också mycket grönsaker och örter, skulle inte kunna tänka mig att vara utan dem 🙂 Protein äter jag mycket mer av än förr på “pasta/mack-tiden, du beskrev mängden protein vi behöver mycket bra häromdagen. Ibland blir jag också väldigt trött på bokstavskombination och det eviga, “jag har rätt, du har fel”, men kommer alltid fortsätta äta på det här viset, vill inte tillbaka till sjukdom igen.

  • Tack för kunskapen 🙂 då var jag inte helt ute och cyklade med Lard iaf 🙂
   Ja jag kommer aldrig sluta äta så här heller, även om jag inte använder bokstäver som definierar mig mer än M A T. Jag äter rikligt med fett i min mat, men precis som du så äter jag också varierat av andra näringskällor 🙂

 2. Jaa… komplex fråga.. Föredrar M.A.T… Mycket pga det enorma fett intag (läs; smör intag) som förknippas med t ex LCHF. Jag mår prima nu när jag dragit ner lite på fettintaget och ökat grönsaksintaget (magen knäppar ur totalt med det fett intag som “rekommenderas” ). Och jag tror tyvärr många backar från att prova lågkolhydratskost pga det.. Följ ditt hjärta ang “bokstavskombinationerna” ( 😉 ) Kram ❤

  • Tack fina fina Lotta! ❤️ vissa magar behöver helt enkelt lite mer fibrer 🙂 man ska äta det som magen mår bäst av. Ballar magen ur av för mkt fett, ja dra då bannemig ner på det till en lagom nivå för dig liksom 🙂 varför plåga sig själv genom att “härda” ut…
   Massa kramar

   • Ja, eller hur?!! Har en tanke ang detta och tarmensfunktion, tarmrörelserna måste ju avta när inga fibrer (grönsaker) kommer ner liksom.. Och vad händer då när man blir äldre…..? Kommer de som ej får i sig riktigt med fibrer (grönsaker) bli tarminkontinenta.. Tankeverksamhet på hög nivå..;-)Hur tänker du ang det?

   • Min teori stämmer lite med din. Men också att tarmflorans balans ändras något och även att näringsupptaget försämras. Men som sagt…. Bara teorier. Men för mig torde det vara ganska logiskt. Tarmarna är gjorda för att jobba inte att låta fett passera….

 3. Ciao! jag har tack och lov kommit ur stressen jag kände i början när man fick höra om hur man skulle äta för att äta “rätt”! Blev faktiskt mest spyfärdig när jag åt mer fett än jag orkade! Nu har jag fått in min egen rytm som för mej känns helt rätt; för mej räcker det med att undvika kolhydrater och socker och äta lagom fett utan att överdriva – jag behöver inte gå ner i vikt utan, som diabetiker, bara få ett stabilt blodsocker, och det har jag verkligen lyckats med! En diet är så väldigt personligt och det finns ingen som kan säga att jag gör fel så länge som jag mår toppen och mina resultat är perfekta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s