Olika läger av LCHF för viktminskning, vem är du?

20140430-094740.jpg

Lite morgontankar.
Det kommer nog alltid finnas flera läger eller vinklingar av “LCHF”-are, för viktminskning.

Nu menar jag inte varför man äter LCHF eller hur många kilon man vill gå ner, utan hur man äter. För valet att äta så här har man ju redan gjort. Man har valt att äta glutenfri högfettskost med lågt kolhydratintag och på så sätt äta på det sätt som är närmast det vi var skapta att äta.

Räknaren
Det finns dem som räknar intag och procentandelar även kalorier och ofta på så sätt undermedvetet stressar mot en viktminskning. Men även dem som tror att de måste räkna för att hålla koll och på så sätt känna sig nöjda och tillfreds. Någon gör det för att optimera sin kropp en kortare period.
Men att byta exv poängräknande (viktväktare osv) mot att registera allt i lifesum ser jag inte riktigt som hälsosamt i längden.

Nollaren
Det finns dem som äter till större delen fettkälla och nollar kolhydrater. En del, inte alla, är rädda för kolhydrater, någon tror att LCHF är noll kolhydrater, andra ruskar om kroppen på det här sättet en kortare period (fettbombning) och en tredje för att optimera sin träning osv. Här hör man ofta, ju mer fett desto bättre. Man skulle kunna kalla en del här för “keto-jagare”. Ketoner skapar en känsla av välbefinnande och är inte farligt, du behöver ha en högre fettförbränning för viktminskning men också en varierad kost och du kan inte (jag anser att det inte är bra) att leva utan någon form av grönsaker en längre tid trots intag av tillskott. För mig är det inte ett sunt ätbeteende att utesluta en del för att kompensera med tillskott. Men kortare perioder, absolut. Här i finns också de som har problem med att äta. De måste helt enkelt höja sin fetthalt för att klara av vardagen, för att inte tappa kontrollen och för att hålla sig mätta.

Den avslappnade
Det finns dem som äter artegen föda i artegen mängd (ofta använder sig av handmodellen). Ofta när man kommit hit har man börjat äta för hälsa och låter viktminskningen vara en positiv belöning. Ofta har man även släppt en del fokus på mat. Många här äter även efter säsong så som vi en gång gjort. Eller så är det någon som ska boosta kroppen med lite högre kh andel inför nån träning, tävling osv.

Substitutaren
Sen har vi den som byter ut och letar substitut. Det som man förr åt som var sött eller bröd byts nu ut mot sötningsmedel/mandelmjöl osv och ofta för att man tror att det är “okej” eftersom det är “godkänt”. Här kan det vara riktigt svårt att gå ner i vikt och man har ofta insett att det kanske är ett ätbeteende som ställer till det i grund och botten. En sockerberoende exv letar efter andra kickar, sött som är “godkänt” känns ju genast bättre.

Det finns sen en uppsjö av metoder och det känns som många letar efter den senaste hypen och quickfixen istället för att se långsiktigt eller för att de vill optimera. Väldigt individuellt vad och hur man väljer. Allt från periodisk fasta i olika varianter, mejerifritt, vegetariskt, mer paleolitiskt och nu den senaste hypen att inta resistent stärkelse (bla potatismjöl) som var väldigt poppis under “GI-tiden”. Ni har säkert hört det att det är bättre att äta kokt potatis som fått svalna….

Som Kostrådgivare jobbar man främst för att skapa en trygg kropp att utgå från MEN beroende på den enskilda individen så anpassar man med metoder och upplägg som passar helt beroende på vad för mål och psyke man har.

Jag personligen lägger även en stor vikt vid att arbeta med parasympatiska och sympatiska nervsystemet eftersom jag ser att många har höga stressnivåer där kroppen inte får chans att återhämta och läka (ladda batterierna). Att det här i många fall (inte alla) är en viktminskningsstoppare. Att just stress och stresshormoner intresserar mig mest är för att jag själv kan relatera till det på ett sätt där jag sett vad stresshantering kan göra för individen och vilken livsglädje man kan finna igen, som man kanske inte trodde man saknade. För visst är det så, man saknar inte något man inte visste man kunde ha, eller?

Allt anpassas alltså också beroende på vad man har för problem (ätbeteenden, diabetes, hormonrubbningar, brister/tillskott, övervikt, hudproblem, IBS, fibro m.m listan är lång).

För mig är det viktigt att man inte har skygglappar. Att man inte bara låser sig fast vid en sak, att man ser till helheten. Att det inte bara är en orsak oftast till ett problem utan att det mesta (typ allt) i kroppen påverkar varandra. Som en cocktaileffekt. Det är inte bara hormoner som spökar, inte bara tankesättet, inte bara näringsupptaget i tarmen, inte bara stressnivån och inte heller bara din sömncykel. Och främst inte heller bara vad du stoppar i din mun. Allt hör liksom ihop.

Kan du relatera till någon av vinklingarna? Vem är du?

8 thoughts on “Olika läger av LCHF för viktminskning, vem är du?

 1. sjukt bra inlägg! Visst är det så!! Å jag är nog nollaren. Inte för att jag är rädd för kolisar utanför att jag trivs bäst och slipper sötsug. Plus att jag är Skaldeman-skolad å levde mina första två år enbart på bacon, pannbiff och smör. Men då gick jag ner som fortast också. Idag äter jag mer grönsaker bara för att det är SÅÅ GÖTT 😀

  • Åh tack fina du! ❤️ Skaldeman”skadad” här också fast äter mkt mer arteget nu så kan väl säga att jag numer är Hallén-“skadad” haha 🙂 huvudsaken är ju att man lärt känna sin kropp och vet varför man äter som man gör, inte för att andra gör så 🙂

 2. Inressanta tankar! Tycker det finns otroligt många av den sistnämnda, som blir skitförbannade om man nämner att alla sockersubstitut kanske inte e så bra… Jag är nog en blandning av de tre första. Skriver in i lifesum för att lära mig och hålla lite koll. Nollar vissa dagar, för att få fart på viktnedgången om det går trögt. Men mest så är jag avslappnad. Jag gillar hur lchf får mig att må. Vill jag dricka vin så gör jag det. Vill jag ha grönsaker äter jag det.
  Ihop med moderat träning /cardio. Min hälsa har förändrats dramatiskt, oxå min syn på mig själv. Men det tog oxå mycket läsning och att hitta fakta om saker och ting. I början var man tokstressad och frustrerad och det kändes som hur man än åt blev det för mkt av något.
  Nu har jag en mer sund inställning till lchf, och överlycklig åt att jag aldrig mer behöver banta, bara leva!

  • Härligt att se att du har ett avslappnat sätt att se det 🙂 det är det som kommer göra att det funkar långsiktigt 🙂
   Ja, jo det är som att kliva in i en sockergrotta där man bli attackerad av fladdermöss. Det är ju så med alla beroenden, att man letar substitut. Rökare som börjar snusa eller använder plåster. Sockerberoende som använder sötningsmedel. Som att säga till en alkoholist att de “bara” får dricka 3,5or.
   Det är svårt att veta hur man ska hantera det och likaså kan man tycka att någonstans måste de ju se sitt substitutbeteende, men är man i sitsen själv så är det tyvärr inte så lätt…
   Man måste läsa läsa och lära sig 🙂

 3. Hej! Bra skrivet.
  Jag äter liberalt, räknar inte och har med åren lärt mig vad jag “tål”. Började för att göra ett sista försök att sluta äta godis varenda dag och kanske slippa tio förkylningar per år. Bonusen kom snabbt: slut med sömnlösa nätter, bättre humör och tio kg bort. Trodde jag aldrig!
  Som tur är så kan jag inte äta sötningsmedel, min mun blir tvärtorr! annars hade jag nog blivit en av alla som bakat fikabröd till höger och vänster!
  Tycker att LCHF är en bra metod för att gå ner i vikt, ta bort sötsug, men har svårt när folk använder det som enbart bantningsmetod och sedan börjar om med “vanlig” mat, typ. Alternativt driver kosttänket in absurdum och har vågen i handväskan och väger sig efter varje intag… Självklart får människor göra som de vill, det är ju deras liv/kroppar… 😉 Det är nog för att jag själv inte vill tillbaks till kh-träsket…

  Trevlig helg!

  • Sant, svårt å hjälpa när ingen hjälp vill has. (Skriver man så?) 😝
   Men grattis till din hälsa å minus 😘
   Och trevlig helg till dig också! Hoppas ni har lika soligt om vi kram

 4. Bra inlägg, och så sant 🙂
  Har ätit LCHF i 5 1/2 år nu och blivit helt symtomfri i min reumatiska sjukdom. Är själv en mix av de 3 översta i mitt LCHF- ätande. Äter grönsaker men håller koll på ketonerna så att de ligger på en jämn nivå eftersom jag mår som bäst i lederna och humöret då ketonerna ligger högt i kroppen. 🙂

  Ibland känns det som att väldigt många nybörjare är substitutare och det har jag väldigt svårt att förstå mig på. Har en teori om att så länge man äter alla dessa questbars, celsius och sötade efterätter hela tiden så underhåller och göder man ju sitt sötsug och i längden blir det ohållbart att inte falla tillbaka i gamla vanor. 😦

  Min egen smak ändrades ganska så snabbt och radikalt med LCHF och jag vill helt enkelt inte äta det söta längre och vet att jag inte är unik i detta men man kan ju aldrig nå dit om man ständigt och jämt äter och dricker sött, oavsett val av sötning.
  LCHF ska ju vara en långsiktig kosthållning, en nyttig och sund livsstil och inte en kamp mot sitt eget sug för då blir det ju bara en jobbig diet.

  • Samma här med min smak. Galet hur fort det gick 🙂

   Tycker det är så fantastiskt med alla hälsovinster, tänk om fler kunde se det!

   Många som viktminskar har ju någon form av stört ätbeteende därför många kämpar med vikten. Därför är det tyvärr lätt när det sägs vara godkänt att de tror att det funkar att äta så. Hjälper ju inte med all strategisk marknadsföring som cirkulerar heller…

   Önskat dig en trevlig helg! Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s