Är du sur?

Syra – bas balansen.
Precis som naturen så är många av oss människor något försurade.
Nu syftar jag inte på humöret 😉 utan vårt pH-värde i kroppen. Vi kan alltså vara neutrala i vårt pH-värde men vara sura som citroner ändå 😉

Allt vi gör påverkar oss inte bara mentalt, så som känslor, stress, andning och reaktioner utan även vårt ph-värde, genom ovanstående och det vi äter.

Vår kropp är så fiffigt byggd att den strävar efter att återupprätthålla ett rätt ph-värde och tål varken för mycket baser eller syror…

När allt fungerar som det ska i kroppen så fungerar förbränningen av födan med hjälp av syre och där bildas energi, vatten, koldioxid och slagg produkter. Det beror på vad och hur vi äter om vi blir mera sura eller basiska, kortfattat.

Vi är skapta att vara neutrala, lagom liksom, men de flesta av oss är tyvärr för sura på grund av vår livsstil och våra matvanor.

Har vi en sur kropp så är den mer mottaglig att gro våra vanligaste sjukdomar.
Basbildande mat är generellt de flesta grönsaker, en del frukter och bär. Främst naturlig mat utan tillsatser och råkost. Paleo bland annat och vissa indelningar i LCHF, de som äter mer mot arteget än de som räknar 5 kh/100gr.

Socker kan också påverka försurningen och speciellt tillsammans med bla frukt, då det kan bilda en slags jäsningsprocess inne i magen.

Intressant va? Eller är det bara jag som fascineras av såna här saker? 😉
Jag som slukar allt sånt här och lusläser med lupp verkligen. Jag borde ha ett kontor där jag bara har uppslag efter uppslag av såna här gottigheter.
Annorlunda böjning kanske. Jag, min mörka Rom, en cigarr, en bekväm stol och en jädrans massa tjocka böcker haha! Det ni. Det vore något!

Advertisements

2 thoughts on “Är du sur?

  1. Fast det där är ju inget man kan påverka med kosten. Om pH-värdet skulle rubbas så har man någon allvarlig sjukdom och behöver ligga på intensivvårdsavdelning. “Sur” kan man bli om man t ex inte andas ordentligt och samlar på sig koldioxid (KOL-patienter), och basisk kan man bli om man kräks upp stora mängder magsyra eller hyperventilerar ut för mycket koldioxid.
    Så att man skulle kunna påverka detta genom kosten är inte helt logiskt då man kan bli allvarligt sjuk om pH-balansen/syrabasbalansen rubbas.
    Sorry 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s