Funktioner i kroppen

Visste du att det är levern som producerar gallvätska och gallblåsan bara är som en behållare.
Tar man bort behållaren så rinner vätskan ner i 12fingertarmen och det blir en obalans.
Vilket är ganska logiskt, tar man bort något så måste annat ta vägen någon annanstans, eller hur?

Man slutar alltså inte att producera gallvätska utan man har bara tagit bort själva behållaren. Gallvätska är viktigt för att vi ska fungera, man kan liksom likna vätskan lite med diskmedel som hjälper till att klippa isär triglycerider (fett lagras som triglycerider) till fria fettsyror. I sin tur så är det bara fria fettsyror vi kan förbränna (kortfattat som vanligt).

En liten tanke…. När man gör en gastric bypass så “tar man bort” en del av magsäcken…. Tänk så här. Tar man bort någonting i en kropp så omprogrameras inte kroppen att förstå att den ska fungera på samma sätt som innan, den fattas ju en del. Vår kropp är ruskigt smart men inte en maskin som kan omkoppla sig själv.
Det kan ju inte en bil heller eller hur? Går din bil sönder så lämnar du in den på verkstad för att få veta vad felet är.
Sen byter man ut trasiga delar, du kan inte köra en bil utan bensintank.

Kan man köra en kropp utan gallblåsan? Ja det går. Kroppen funkar men den är förvirrad. Kan man köra en kropp utan magsäck? Nej det kan man inte. Kan man köra en kropp med 1/3dels magsäck? Ja, det går. Men hur länge? Hur bra mår du? Kan du ta upp all näring? Kan du processa maten som du var skapt att göra?

Vad man behöver fråga sig egentligen är vart satt felet från början? och det svaret. Det är inte enkelt och inte ett rakt svar för vi alla fungerar olika MEN vi kan isolera det till hjärnan. Fråga mig inte specifika delar för det vet jag inte. Beteenden, överäta, underäta, övervikt och undervikt. Det kommer från våra tankar. Hur vi tänker, hur vi beter oss och hur vi reagerar.

Ska man se en gastric bypass som en sista utväg eller ska man gå till botten av problemet?
Jag har aldrig varit i den sitsen att jag ens funderat över att göra något sånt. Jag kan inte ens föreställa mig hur någon som känner att de gjort allt för att gå ner i vikt ger upp och väljer att ansöka om en GB. Kanske till och med gå igenom med en.

Många anser säkert att en GB är en enkel utväg och jag är säker på att flertalet inte gör det för att det är enkelt. Det är komplikationer, uppoffringar och ger ett begränsat liv.

Det här kommer låta simpelt och kanske naivt men jag tror verkligen att många skulle se ljuset om de fick kostråd där man tar bort gluten, light/lättprodukter, socker m.m och äter så arteget som möjligt. Att det är många saker som spelar in i kroppen för att man ska kunna “återgå” till sin normalvikt. Men att en GB inte behöver vara sista utvägen.

20140128-102438.jpg
Läs om GB här

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s