Barn & Morötter?

Jag vet att ni är många som trott att ni gett era barn nyttigheter när ni ger dem “baby” morötter! Ja jag själv är en av dem, nu äter inte mina barn morötter direkt, den ena gillar inte och den andre är alldeles för liten.

Men skulle jag få för mig att ge dem morötter så blir det helt vanliga hederliga närproducerade morötter som jag skalar och skivar själv!

20130520-125215.jpg

Matnyttig information!!

Babymorötter (minimorötter) doppas i klor. Processkemikalier!

Det senaste har det uppmärksammats mer och mer att babymorötter doppas i klor, för dess hållbarhet och klara färg. De morötter som används till påsar med minimorötter produceras av större krokiga eller deformerade morötter som körs genom en maskin. Väl i maskinen så skär, skalar och formar man dem till minimorötter. Detta vet nog de flesta, men att de sedan doppas i klor är nog inte många som vet. Morötterna doppas i en lösning av vatten och klor för att de skall bevaras på bästa sätt, främst eftersom de inte har den vanliga morotens hud eller naturlig skyddshölje kvar. Klorvattnet är detsamma som det som finns i en vanlig badpool och i detta fallet, så tillsätter man en högre dos av klor i och med att de små morötterna saknar sitt skyddande skal.

Denna form av klordoppning är bara ett exempel av många, på hur processkemikalier används i vår livsmedelsframställning, och helt utan att de deklareras för konsumenten.

Flera liknande saker finns att uppmärksammas, tex att strösocker bleks med blekmedel, att allt vi köper är steriliserat, att hexan används vid vakumförpackning och vid utvinning av enskilda substanser (sojaprotein, lecitiin, enskilda näringsämnen m.m.)

Det mest fascinerande är att många av de livsmedelstillsatser som faktiskt deklareras på förpackningen är ganska harmlösa om man jämför med de processkemikalier som används och som inte deklareras. Företagen skriver te x ut E 260 (ättika), E 150 (sockerkulör), eller E 162 (rödbetsextrakt, för färg) men inte rester av blekmedel, hexan, aceton eller klor.

Just i fallet med klor, så är det av yttersta vikt att undvika, och i allafall äta ytterst sällan, klor hämmar sköldkörteln genom att ta plats från jod och på så vis skapa sköldkörtelhormoner som inte fungerar. De som badar i klorvatten eller äter mat med klor, kanske inte bara skapar alleriska besvär, utan även en sköldkörtel som inte fungerar. Här krävs eliminering av klor, samt komplement med jod ( i kombination med aminosyran tyrosin, för att skapa sköldkörtelhormoner med rätt näringsämnen, samt selen för att konvertera T3 till T4…) Läs mer via länkarna nedan.

Restämne och användning

Aceton = Med smak- och färgämnen

Dikloretan (EDC) = Tar bort koffein från kaffepulver

Diklordifluormetan = Med smak- och färgämnen

Diklorfluormetan = Med smakämnen

Diklortetrafluor-etan = Med smakämnen

Dietyleter = Med smak- och färgämnen

Hexan = Med smakämnen

Isobutan = Med smakämnen

Metylacetat = Med smakämnen

Metylenklorid = Med smak- och färgämnen

Pentan = Med smakämnen

Petroleumeter = Med smakämnen

Propan = Med smakämnen

1,1,2-Trikloretylen = Med smakämnen

Triklorfluormetan = Med smakämnen

Toluen = Med smakämnen

Läs mer om processkemikalier:

www.kemikalier.eu
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se

Källor: EG, WHO:s Codex Alimentarius Commission samt Livsmedelsverket

Advertisements

2 thoughts on “Barn & Morötter?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s